Bezoek Middeleeuwse boerderij

Geschiedenis is een prachtig vak. In groep 5 komen de Middeleeuwen uitgebreid aan bod. Hoe leefden de mensen op de boerderijen, in de kastelen en in de steden. De kinderen hebben mooie kastelen geschilderd en stadsmuren geboetseerd. En als afsluiting zijn wij 28 april naar het landgoed Schothorst geweest, naar de Middeleeuwse boerderij, om daar een ochtend te leven zoals de mensen dat in de Middeleeuwen deden. We werden daar vrolijk ontvangen door boerin Drieëtte, gekleed in Middeleeuwse kleding.

We zijn eerst binnen in de boerderij om het vuur gaan zitten en daar heeft de boerin ons verteld wat wij deze ochtend gingen doen. Er waren de volgende onderdelen: graan malen, brooddeeg maken, groente snijden voor de soep, stokken maken voor het brood, het terrein verkennen en als laatste draden maken met een spintol. De kinderen hebben dit in circuitvorm gedaan. Er was bij elk onderdeel een moeder om dit te begeleiden.

Het is een boerderij uit de vroege Middeleeuwen en in die tijd konden de mensen op de boerderij helemaal voor zichzelf zorgen.
Na het circuit hing de soep al een tijdje te pruttelen boven het vuur. Zittend om het vuur hebben we eerst onze heerlijke eigengemaakte soep gegeten en daarna stokbrood gebakken dat ook al zo heerlijk smaakte! We konden ons zo heel goed voorstellen hoe het in de Middeleeuwen moet zijn geweest!

Wij kijken terug op een fantastische ochtend, met dank ook aan de ouders die erbij waren.