Archeoloog

(geschreven door Daan en Sjoerd)

Er kwam een archeoloog bij ons eten. Het bestek en servies wat hij mee had, had hij zelf opgegraven in de grond van Amersfoort. Hij vertelde heel veel over zijn carrire en de opgravingen. Hij vertelde over hoe de mensen in die tijd aten. Hij had geen vork mee, want dat leek op de drietand van de duivel. Mensen dachten vroeger dat de duivel echt bestond. Hij had een mobiele toilet mee die mensen vroeger gebruikten na het eten. Meestal stond deze toilet in de eetkamer. Hij vertelde ook hoe de kinderen in die tijd zich vermaakten, want je had natuurlijk nog geen computer of mobieltje.
Hij nam een soort van stenen balletje mee, een botje, en een pijp. Ieder groepje kreeg een zak met deze voorwerpen erin. Wij moesten onderzoeken wat het was. Om te beginnen had iedere groepje bij ons in de klas het antwoord goed bij het stenen balletje. De kinderen gingen in die tijd naar de bakker om te vragen of hij nog klei over had. Dan maakte hij voor de kinderen die er naar vroegen een balletje om mee te knikkeren. Bij het botje ging het zo: sommige kinderen gingen naar de slager om te vragen of ze een botje mochten. Hier konden ze mee kegelen. Ze hadden ook een soort van rookpijp. In die pijp deden ze een vloeistof, later gingen ze blazen op de pijp en kwamen er bellen uit.
Elke woensdagmiddag kan je bij de archeoloog op zijn werk komen kijken, in de stad. Daar is een soort tentoonstelling.
Het was een leuke, leerzame les!