ANWB Streetwise

Goed meedoen in het verkeer is niet makkelijk. Het is vaak druk en grote mensen letten niet altijd op. En er zijn erg veel fietsen en auto’s. Daarom is het belangrijk dat je zelf goed oplet. Maar wat moet je eigenlijk doen als je oversteekt? En hoe lang duurt het nou voordat een auto stopt? En wist je al dat fietsen met een rugzak veel moeilijker is dan je dacht? En weet jij precies waarom je nog in een autostoeltje moet in de auto?

Om op deze en andere vragen antwoord te geven, komt de ANWB aanstaande maandag (9 december) langs bij OBS De Meander. Die dag staat in het teken van Streetwise: een verkeerseducatieprogramma van de ANWB, voor kinderen op de basisschool. Want goed en verantwoord omgaan met verkeerssituaties leer je maar op één manier: in de praktijk!

Toet toet

Bij groep 1 en 2 staan het herkennen van (gevaarlijke) verkeersgeluiden en het oefenen met oversteken centraal. Deze lessen worden gegeven in het speellokaal.

Blik & klik

Wat kunnen kinderen zèlf doen om hun veiligheid in het verkeer te vergroten? Bij Blik en klik ligt de nadruk op de actieve verkeersveiligheid voor kinderen in groep 3 en 4. Ze leren veilig oversteken en begrijpen waarom ze in de auto een gordel en kinderzitje moeten gebruiken. Deze lessen worden gegeven in de gymzaal op de Dopheide.

Hallo auto

Hallo auto leert de kinderen van groep 5 en 6 over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen nemen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen. Deze lessen vinden buiten plaats, aan de achterzijde van de school (denk aan warme kleding of een goede winterjas!)

Trapvaardig

Trapvaardig traint de kinderen van groep 7 en 8 in praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Ook rijden ze met een zware rugtas op. Hiermee bereiden we de kinderen voor op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school. Deze lessen worden gegeven op het schoolplein en kunnen natuurlijk alleen gevolgd worden als je je fiets bij je hebt!

Wil je meer lezen over ANWB Streetwise en wat je als ouders zelf ook kunt doen om veilig deelnemen aan het verkeer te stimuleren? Kijk dan eens op de website van ANWB Streetwise.