Moederdag / vaderdag

"moederdag", door Loesje

“moederdag”, door Loesje

Moederdag en Vaderdag liggen alweer een poosje achter ons. Hopelijk zijn alle mama’s en papa’s weer even goed in het zonnetje gezet door hun kind(eren). Maar, waar komen deze feestdagen nou eigenlijk vandaan? De Ouderpraat zocht het uit.

Wisten jullie dat…

• we bij de oude Grieken de eerste sporen vinden van een speciale Moederdagviering in de lenteriten ter ere van Rhea, de Moeder der Goden?
  • Moederdag, in de huidige vormgeving, eerst is ontstaan en pas later Vaderdag?
  • beide dagen, zoals we ze nu kennen, zijn overgewaaid uit de Verenigde Staten?

Anna Jarvis nam in Amerika het initiatief tot de huidige moederdagviering. Om het gedachtegoed, ‘memorial mothers day for mothers living and dead’, van haar moeder te eren, koos zij als datum voor deze Moederdag de tweede zondag in mei (de eerste zondag na het overlijden van haar eigen moeder op 9 mei 1905).

En wisten jullie ook dat:

vaderdag

de Amerikaanse Sonora Louise Smart Dodd aan het begin van de vorige eeuw veel moeite heeft gedaan om een dag in het leven te roepen die alle vaders zouden eren voor al hun werk?

• zij dit deed omdat haar vader als alleenstaande, 6 kinderen heeft groot gebracht na het overlijden van haar moeder (bij de geboorte van de jongste)?
  • het idee van Vaderdag langer tijd nodig heeft gehad om geaccepteerd te worden dan Moederdag? (Het idee dat moeder wel eens een dagje geen “moeder” dingen hoefde te doen was makkelijker geïntroduceerd, dan dat vader nu eens een dagje geen “vader” dingen hoefde te doen, gezien de emancipatie toen nog niet zover was als nu.)
  • de huidige viering, pas echt in de jaren ’70 is groot geworden in Nederland?
  • er wereldwijd verschillende datums zijn voor de viering van Moederdag en dat de oorsprong daarvan ligt in de religieuze achtergrond?
  • je op Wikipedia een heel schema kunt vinden over welk land op welke datum Moederdag viert?
  • je op de website www.beleven.org ook meer leuke weetjes kunt vinden over vaderdag en moederdag?