Kerstdiner groep 3

Woensdagavond was het kerstdiner op De Meander. In alle groepen hadden de ouders schalen met heerlijk eten meegenomen. Ook in groep 3 werden schalen met eten door de ouders bijgezet op het buffet. De kinderen waren mooi aangekleed. De spanning was van hun gezichtjes af te lezen. In de donkere avond naar school en dan bij kaartlicht gaan eten. Ze hadden er zin in! Het werd een gezellige en mooie kerstavond met groep 3.

Maatjes-activiteit

De laatste dinsdag voor de kerstvakantie was het knutselen voor de kerst. Dit deden de kinderen van groep 3 samen met hun eigen maatje uit groep 7.

image_1 image

Relaxen

Na heel hard werken en luisteren is er natuurlijk even tijd om een beetje te kunnen relaxen. De kinderen mogen dan even lekker iets voor hunzelf doen. Ze kunnen dan lekker tekenen of lezen. of misschien wel een leuk bordspelletje spelen met elkaar zoals dammen. Het is moment waarin je lekker je verhalen kwijt kunt bij je medeleerlingen.
Ook vinden de kinderen het soms leuk om met de hele klas galgje te spelen met het grote digi-bord.
Na een tijdje ontspannen en relaxen gaan de kinderen opruimen en zich klaar maken om naar huis te gaan.

Ontspannen1

Mindmapping

Leren lezen en woorden leren spellen in groep 3 is niet alleen in de werkboekjes van Veilig Leren Lezen werken. Vandaag hebben alle tafelgroepjes een mindmap gemaakt over het woord “bos”. Samenwerken en creativiteit kwamen ook van pas. En dat ze natuurlijk eens een keer met de papiertjes (post-its) van de juffen mochten!

IMG_3759[1] IMG_3758[1]

Naar de bieb

Tussen alle lessen en veel werk door zijn er natuurlijk ook momenten waar wij even relaxed kunnen lezen. Maar, dan moeten er wel leuke boeken zijn die de kinderen willen lezen. Daarom gaan wij per periode naar de bibliotheek. Wij lopen dan gezamenlijk in een rij naar de bieb. Dit moet natuurlijk wel veilig! Dus letten we extra goed op het verkeer.

In de bibliotheek zelf gaan de kinderen muisstil een bieb-boek uitzoeken waarin ze de komende dagen in kunnen lezen. Ook helpen ze elkaar met zoeken als een klasgenootje niet weet wat voor een boek hij of zij wilt hebben. Na een tijdje zoeken gaan we met z’n allen weer de bibliotheek uit en lopen we wederom in een rij veilig terug naar school.

Bibliotheek Bieb 2

Sinterklaassfeer

December 2014

In groep 1/2a zijn we volop in de Sinterklaassfeer. In de “sinterklaashoek” zijn sint en pieten druk met het rondbrengen. Vorige week hebben we ook met de hulp van ouders pepernoten gemaakt.

foto 1 foto 2 foto 3

Eerste periode groep 5

Tijdens de eerste kennismakingsperiode hebben de kinderen een groepswerk gemaakt. Als introductie heeft juf Ilonka het boek “The Dot” voorgelezen. Dit gaat over een meisje die zegt dat zij niks kan, maar zij kan wel een stip tekenen. Uiteindelijk komt er een tentoonstelling over al haar mooie stippen die ze geschilderd en getekend heeft. Wij hebben in plaats van stippen lijnen getekend en dit mooie kunstwerk is het resultaat.

De kleiopdracht was ook in de kennismakingsperiode. Het spreekt vast voor zichzelf…

Sinterklaas

Dinsdagmiddag 25 november was er een knutselcircuit dat in het teken stond van het komend Sinterklaasfeest. In de klas lagen er op de groepstafels diverse werkjes klaar, waar de kinderen een keuze uit konden maken. Ook waren er vier ouders die op deze middag behulpzaam waren.
Zo konden de kinderen kiezen uit: pepernoten bakken, een verlanglijstje stempelen, een pietenmuts knutselen, prentenboeken over Sinterklaas lezen, met wasco en ecoline kleuren en een verftekening verven.
De kinderen waren erg creatief. Mooie mutsen, leuke verftekeningen en heerlijke pepernoten waren o.a. het resultaat na een middag hard werken. Het rook de hele middag heerlijk door het bakken van de pepernoten. Aan het eind van de schooldag konden ze allemaal hun zelfgebakken pepernoten mee naar huis nemen. Mmmmmmm smikkelen maar.

Low budget activiteiten met water

water

Dit jaar staat OBS De Meander in het teken van “water”. De Ouderpraat wil graag bij dit thema stilstaan! Daarom vindt je hier een aantal leuke activiteiten met water. Sommigen zijn echt voor een warme zomerdag, maar ook voor de komende koude dagen (brrrr) zijn er genoeg leuke dingen te doen met water. We wensen jullie veel plezier!

 • Flessenvoetbal -> vul plastic flessen voor de helft met water voor zoveel mensen als er meedoen aan het spel. Doe de dop niet op de fles. Het is de bedoeling om deze flessen met een bal om te schoppen/gooien. Degene waarvan de fles als eerste leeg is, is af.
 • Fruit/snoep happen uit een bak met water -> vul een bak met fruit of snoepjes (in een papiertje), doe daar water bovenop en de kinderen moeten het stuk fruit of snoep uit de bak water halen zonder hun handen te gebruiken!
 • Lekker zonnetje buiten maar net ietsje te koud om een heel zwembad op te zetten? Zet een paar emmers water in de tuin met plastic bekers e.d. en de kids vermaken zich prima!
 • Met siroop zelf waterijsjes maken en later natuurlijk opeten.
 • Is het vervelend weer buiten, koud en bibberig…. Lekker spelen in bad kan een feest zijn. Heb je geen bad…. Een paar emmers water in de douche is ook erg leuk!
 • Waterballonnetjes gooien blijft leuk!
 • Watergevecht op straat met een aantal buurkinderen en waterpistolen, leuk als de ouders ook meedoen!
 • Lekker sopje met badschuim/doucheschuim maken en neem samen een voetenbadje, relaxed een boekje erbij voorlezen, heeeeeeeeeeeeeeeerlijk!
 • Vul een grote bak met water, neem diverse voorwerpen en ga samen met je kind eens kijken wat er wel en niet kan blijven drijven.
 • Favoriete hobby van vele papa’s en kinderen, samen de auto wassen!
 • Voor de grotere kids -> samen met mama een leuk kleurtje in je haar wassen J
 • Maak samen eens een mooi schilderij met waterverf (voor de kleintjes)
 • Of voor de grotere kinderen…. Een mooi schilderij met aquarelverf
 • Voor de regenachtige dagen -> maak eens een regenmeter
 • Kook samen eens wat macaroni, kijk samen hoe de macaroni verandert van hard naar zacht. Hoe komt dat? Het water borrelt, wat betekent dat?
 • Ga samen naar het bos, zoek een mooie stok. Hang daar een stuk touw aan en een haakje. Zo heb je een hengel en kan je gaan vissen!

En dan nog een paar leuke tips van het web:

Groet, Daniëlle
Redactielid Ouderpraat

Sint Maarten

Op dinsdag 11 november werd er geknutseld door de kinderen van groep 3.
De vele lege pakken melk, (die we een week eerder hadden leeggedronken tijdens het schoolontbijt), werden nu omgetoverd in een kleurrijke lampion. Er werd geknipt, gekleurd en geplakt. Veel kinderen vertelden dat zij die avond met hun lampion langs de deuren gingen. In de klas kon je tijdens het werken soms al zachtjes een liedje horen zingen ……….St. Maarten, St. Maarten……….de koeien hebben staarten.

image image-2

Wat opdrachten uit de groep

Dit is een tekenopdracht met wasco en ecoline: dwarrelende herfstbladeren. En nog wat herfst-knutselwerken.

Tijdens de kinderboekenweek maakten de kinderen uit groep 5 leesmannetjes. De mannetjes lezen allemaal een echt verhaal, dat de kinderen tijdens de stelles geschreven hebben.

Kennisplein Andere Tijden

Binnen onze school wordt gesproken over het invoeren van een 5-gelijke dagenmodel. Dit betekent dat alle kinderen dezelfde uren naar school gaan, 5 dagen lang. Hierover houden wij op maandag 24 november een Kennisplein. Samen met ouders/verzorgers in gesprek over de plannen die er zijn. Samen een goede voorbereiding treffen op de toekomst.

OPEN AVOND

Bent u op zoek naar een school voor uw kind? Dan houden wij, speciaal voor u, een Open Avond op dinsdag 25 november aanstaande. Tijdens deze avond maakt u kennis met het circuitonderwijs, onze school en enkele teamleden. Natuurlijk wordt u ook in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. Aanvang van de avond is 19.30 uur. U bent van harte welkom, vooraf aanmelden is niet nodig.

Hij komt, hij komt …

Sinterklaas

Je kan het bijna niet gemist hebben… Sinterklaas is weer in het land! Maar voordat er aan deuren wordt geklopt, hebben we natuurlijk eerst een paar weken vol van verwachting. En van pepernoten, speculaas, chocoladeletters en ander lekkers. Ook op je favoriete basisschool is het Sinterklaasfeest alweer helemaal losgebarsten. Heb je bijvoorbeeld al gezien dat de versierpieten langs zijn geweest? Kijk maar eens snel op onze facebook pagina!

Ook dit jaar hebben we weer een verzoek gedaan bij het Grote Pietenhuis of Sinterklaas tijd zou willen vrijmaken om De Meander te bezoeken. En van de Regelpiet hebben we het volgende te horen gekregen: op 5 december zal Sint proberen een bezoek aan onze school te brengen. We zullen hem met z’n allen opwachten op het schoolplein om 8.30 uur. De feestelijkheden zijn de rest van de ochtend in de speelzaal voor de groepen 1 t/m 4. De andere groepen feesten verder in hun eigen lokaal. Na de lunchpauze zijn ze nog gezellig tot 15 uur bezig.

Maar da’s niet het enige: op woensdag 26 november mogen alle kinderen een schoen meenemen om in de klas te zetten. Op donderdag 4 december moeten de hulppieten van groep 5, 6, 7 en 8 hun surprises in de klas brengen.

Goedgekeurd!

Dit kwartaal was de fietscontrole. Heel belangrijk, iedereen kan (weer) veilig de weg op!

Schoolontbijt

Dinsdagochtend, 4 november was het Nationale Schoolontbijt op “de Meander”. Om half 9 kwamen de kinderen van groep 3 enthousiast de klas in. De tafels waren al gezellig gedekt voor een “ontbijtje”. Lekkere krentenbollen, bruine broodjes, bruine boterhammen, kaas, smeerkaas, jam en appelstroop stonden op tafel. Voor alle kinderen was er wel iets bij wat ze lekker vonden. Er werd druk gesmeerd en goed gegeten. Allerlei combinaties werden er gemaakt, zoals bijv een krentenbol met aardbeienjam. En een trek dat ze hadden. Er waren zelfs kinderen die wel vier broodjes opaten. Een glaasje melk en een appel erbij maakte het tot een gezond ontbijt. De kinderen en de juf vonden het een leuke, gezonde start van de ochtend.

foto image (1)

Kijk maar in de klas

Voor de ouders/verzorgers van leerlingen die al bij ons op school zitten, worden weer open lessen gehouden. Jaarlijks bieden wij deze ouders/verzorgers de gelegenheid om eens een kijkje in de klas te komen nemen. Het is interessant om te zien hoe en wat de kinderen allemaal leren. Het is écht anders dan in de tijd dat de huidige ouders/verzorgers zelf op school zaten. Dit jaar zijn de open lessen tijdens de ochtenden van dinsdag 4 en vrijdag 7 november.

Herfstvakantie

De herfstvakantie staat weer voor de deur. Van maandag 20 tot en met maandag 27 oktober is onze school gesloten. Iedereen mag straks verdiend uitslapen, lekker spelen of iets anders gaan doen. In Amersfoort en omstreken is voldoende om naar toe te gaan, je hoeft je niet te vervelen. Veel plezier allemaal!

Water

water

Beste Ouderpraat-lezende-ouders,

De zomervakantie is weer voorbij; hopelijk een geslaagde (en dus niet in het water gevallen?). Voor velen een manier om weer boven water te komen na een drukke periode.  Wat betreft de bestemming voor de vakantie heeft u misschien wat water bij de wijn gedaan. Voor mensen die geen geld als water verdienen was er de moderne “staycation”, de “thuis-blijf-vakantie”. Bij wat verdere bestemmingen heeft u misschien een prachtige waterval mogen aanschouwen. Hoe dan ook en waar dan ook, u zult weer meer tijd hebben kunnen doorbrengen met elkaar. U zult vast hebben gerealiseerd dat   de kinderen wat betreft uiterlijk  als twee druppels water op elkaar lijken, maar in zo’n lange zomerperiode soms  als water en vuur zijn. Maar … na een boze bui zien ze al gauw weer de zon in het water schijnen! En bij het ontdekken van een ijscoman in de buurt loopt het water hen in de mond!

De redactie van de Ouderpraat heeft zich, onder het genot van een grote kan water met ijsblokjes en schijfjes citroen, gebogen over het Ouderpraatthema van dit schooljaar: WATER.

Van zwemlestips tot recepten, van behandelen van brandwonden tot liedjes, van schaatsen tot hygiëne , u zult zien dat bij al deze onderwerpen 1 overkoepelende term is : WATER.

Wij wensen u veel leesplezier dit schooljaar op de website van onze school onder het kopje Ouders > Ouderpraat.

Jolanda Bouwer
Natalie Dorrenboom
Jacqueline Duijvestijn
Danielle van der Steen

”Urban Seeds” was op school. De kinderen kregen uitleg over afval gebruik en wat de invloed is op de natuur en onszelf! Er was een spel in de speelzaal en we gingen ook in vol ornaat naar buiten met prikkers en vuilniszakken, op zoek naar afval in de schoolomgeving; we hebben een heleboel gevonden. Het was een leuke en leerzame middag!