Zonnestralen

In groep 3 zitten allemaal zonnestralen, die weten waar we met elkaar goed in zijn. Bekijk het op deze foto!

Groep3 Zonnestralen

Bezoek Middeleeuwse boerderij

Geschiedenis is een prachtig vak. In groep 5 komen de Middeleeuwen uitgebreid aan bod. Hoe leefden de mensen op de boerderijen, in de kastelen en in de steden. De kinderen hebben mooie kastelen geschilderd en stadsmuren geboetseerd. En als afsluiting zijn wij 28 april naar het landgoed Schothorst geweest, naar de Middeleeuwse boerderij, om daar een ochtend te leven zoals de mensen dat in de Middeleeuwen deden. We werden daar vrolijk ontvangen door boerin Drieëtte, gekleed in Middeleeuwse kleding.

We zijn eerst binnen in de boerderij om het vuur gaan zitten en daar heeft de boerin ons verteld wat wij deze ochtend gingen doen. Er waren de volgende onderdelen: graan malen, brooddeeg maken, groente snijden voor de soep, stokken maken voor het brood, het terrein verkennen en als laatste draden maken met een spintol. De kinderen hebben dit in circuitvorm gedaan. Er was bij elk onderdeel een moeder om dit te begeleiden.

Het is een boerderij uit de vroege Middeleeuwen en in die tijd konden de mensen op de boerderij helemaal voor zichzelf zorgen.
Na het circuit hing de soep al een tijdje te pruttelen boven het vuur. Zittend om het vuur hebben we eerst onze heerlijke eigengemaakte soep gegeten en daarna stokbrood gebakken dat ook al zo heerlijk smaakte! We konden ons zo heel goed voorstellen hoe het in de Middeleeuwen moet zijn geweest!

Wij kijken terug op een fantastische ochtend, met dank ook aan de ouders die erbij waren.

Inzamelen Oud Papier

Op woensdag 3 juni komt de Oud Papiercontainer weer achter onze school te staan. Tot en met vrijdagochtend 5 juni bent u in de gelegenheid om uw oud papier daarin te doen. Zorgt u er ook voor dat de omgeving van de container netjes blijft? Graag na inleveren de deuren weer sluiten. Alvast bedankt!

Slakken

Na de meivakantie hebben we met groep 3 over slakken gewerkt, getekend, gezongen etc.
Een grote vaas met bladeren werd gevuld met een paar kleine slakken, grote slakken en zelfs naaktslakken. Met hun neus tegen het glas werden alle bewegingen van de slakken nauwkeurig gevolgd. De vaas werd steeds voller en voller met al die slakken . Elke dag kwamen de kinderen enthousiast met nieuwe slakken in de klas. Maar uiteindelijk werden de slakken buiten op een rustige plek weer vrijgelaten. Uiteraard niet in de schooltuin. Want daar zijn we blij dat er heel weinig zitten!

De onderkant van de slak bekijken op n glasplaatje

De onderkant van de slak bekijken op een glasplaatje

De slakken kruipen naar boven.

De slakken kruipen naar boven.

Kijk juf, ik zie voelsprieten!

Kijk juf, ik zie voelsprieten!

Bezoek aan Kamp Amersfoort

Ons bezoek aan Kamp Amersfoort
19 mei ‘15
Geschreven door: Charlotte Vos en Meike Leenhouts (Groep 7)

KampAmersfoort3Toen we daar aankwamen gingen we eerst een film kijken, de film ging over Kamp Amersfoort, toen de oorlog aan de gang was.
Toen werden we in twee groepen verdeeld, de eerste groep ging naar buiten, de tweede groep bleef binnen en keek naar de vitrines, zagen we de plattegrond van Kamp Amersfoort in de tweede wereldoorlog.

Daarna zagen we spullen in een andere vitrine en dat waren best bijzondere spullen, zoals: een Jodenster en kampnummers.

Toen gingen we naar de bel, die geluid wordt op 19 april, toen Loes van Overeem (Rode Kruis) het kamp overnam, en op 4 mei omdat we dan degene die dood zijn gegaan in de oorlog herdenken.

Toen zijn we naar de wachttoren gegaan, en dat is de enige toren die nog in Nederland staat, de mensen willen namelijk niet meer herinnerd worden aan die slechte tijden.

KampAmersfoort5Daarna gingen we naar het monument, vlakbij de schietbaan,
En daarop stond:
Zij die in
De jaren
1940-1945
Hier werden
Omgebracht
Hebben met
Hun bloed
Deze grond geheiligd
Hun offer zij
Het nageslacht
Een lichtend
Voorbeeld

Toen zijn we over de schietbaan gelopen, naar de stenen man.
Deze staat met een vuist in zijn hand, dat staat voor: dat we niet altijd in de macht van de Duitsers zijn
Eigenlijk zegt hij: Ik ga dood, voor de vrijheid.

‘Het maakte me wel heel verdrietig, een beetje, want deze man is voor ons gestorven,’

(Meike)

‘Ik vond het een beetje stoer, dat die man daar zo vastberaden voor zich uit keek, klaar om de dood tegemoet te komen, en zo te sterven voor de vrijheid,’

(Charlotte)

KampAmersfoort8De stenen man is doodgeschoten op de schietbaan, waar veel meer mensen zijn doodgeschoten, Duitse soldaten oefenden op de schietbaan, te oefenen om mensen dood te schieten.

Daarna zijn we weer naar het hoofdgebouw gegaan en hebben we in de in de vitrines gekeken, waar we allemaal interessante dingen hebben gezien.

Toen gingen we terug naar school.

Foto’s: Pieter Knapen en Kim Vos.
Met dank aan: Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19

Verkeersweek

4 dagen lang ondergedompeld zijn in verkeer; kijken, luisteren, puzzelen, kleuren, lopen, doen, tekenen, schrijven. Bijna alle zintuigen zijn geprikkeld. Het belangrijkste wat we hebben geleerd is “veiligheid”. Spelen in de nabijheid van verkeer is toch iets wat deze groep veel doet!
Dat ook een heteluchtballon en trein bij verkeer horen weten we nu ook. Machinist Martijn heeft ons veel informatie gegeven, onder andere over de dodemansknop en stroomkabels, en heeft laten voelen hoe zwaar een stukje rails is. Een treinreis is niet meer hetzelfde met al deze informatie!