Interview met een badjuf

De Badjuf

Kun je je even voorstellen?
Mijn naam is Tineke Anholts. Ik ben 45 jaar en ik werk in zwembad De Peppel in Ede.

Op welke manier ben je in het ‘badmeesters’-vak gerold?
In mijn kindertijd was ik altijd in het zwembad te vinden, zowel in de winter als de zomerperiode. In de zomer waren we altijd in het buitenbad. Ik ging alleen naar huis tussen de middag voor de warme maaltijd en de rest van de tijd was ik tot ’s avonds in het zwembad te vinden. Ik ben gaan helpen in het snoepwinkeltje en hielp mee met het schoonmaken en andere voorkomende klussen. Ook met het lesgeven hielp ik mee. Ik kreeg een wetsuit aan en stond bij de instructeurs in het bad te helpen bij het watervrij maken van de leskinderen. Je kan het je bijna niet meer voorstellen maar de temperatuur van het badwater was tussen de 19 en 21 graden en soms kouder. Brrrrrrrrr, das koud hoor!

Ook de bodem van het zwembad moesten we stofzuigen. Weer een wetsuit aan en duikfles op mijn rug. Als ik er dan uit kwam ( ik ging natuurlijk veeeeeeel te lang door) dan gebeurde het vaak dat ik zo koud was dat ze mij moesten ontdoen van het pak. Voor al mijn werk ontving ik een keer een badpak, doos piraatjes (mijn lievelingsijsjes), winterabonnement voor het overdekte zwembad en de complimenten van de baas. Toen ik oud genoeg was en echt mocht gaan werken ging dat eigenlijk vanzelf. Ik kon als toezichthouder beginnen in het buitenbad. In de winter werkte ik in het binnenbad op zaterdag en de vakanties. Toen ben ik de opleiding tot zweminstructrice gaan volgen in Enschede. In die tijd gaf ik ook al volop zwemlessen. Daarnaast liep ik ook stage tijdens schoolzwemmen.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag in het zwembad voor jou eruit?
Er is geen dag hetzelfde. Elke dag is anders. Ik geef les in het zwem-ABC aan kinderen. Draag zorg voor het toezicht samen met mijn collega’s op woensdagmiddag en om de 4 weken een zondag. Dat is altijd een erg gezellige werkdag; er ligt dan een grote hindernisbaan in het zwembad. Ik geef ook aquarobic tijdens de ladiesnight. Ouder en Kind zwemmen en MBVO Swimfit, MBVO (watergym voor senioren), (ex) borstkankergroep, volwassen zwemles en aqua-kids. Ook schoonmaken doen we na een recreatief zwemmoment. Watermonsters nemen en technische mankementen oplossen komen ook voor.

Welke taken zijn er nog meer in het zwembad die jij niet zelf uitvoert?
Receptiemedewerkster.

Hoe zit het nou precies met een plasje (ongelukje of niet) in het water; hoe wordt dit gele goedje afgebroken in het chloorwater?
Door Chloorvervangers en zwavelzuur (en nog veel meer) wordt de waterkwaliteit gewaarborgd. Ook regelmatig spoelen (water verversen). Uiteraard niet het hele bad in 1x. Hiervoor zijn wettelijke regels waar wij ons aan moeten houden. Ook komen ze elke maand (of vaker) onverwachts monsters nemen om de kwaliteit te controleren.

Welke soorten zwemlessen bieden jullie aan?
Ouder en kind, Zwem ABC (dus leren zwemmen) zowel voor jeugd als volwassenen.

Welke hulpmiddelen zijn er voor de kinderen in de lessen?
Stokken, schijfjes, duikringen speeltjes, pylonen, ballen, surfplanken, matten, hoepels, duikgat en plankjes.

Wanneer is een kind “rijp” voor zwemles?
Voor het aanleren van het zwemmen starten we vanaf 5 jaar. Maar er zijn ook Ouder en Kind lessen vanaf 8 weken en dan kan je doorstromen naar kleuter zwemles (4 jaar).

Wat kunnen ouders doen tijdens een zwemles-periode? Zelf oefenen of juist niet? Zo ja, hoe en wat?
We stimuleren ouders om regelmatig met hun kinderen te gaan zwemmen, op die manier leren ze sneller. Op woensdag en zondag hebben we een speciaal moment waarop kinderen zonder diploma onder begeleiding van een volwassene in het wedstrijdbad mogen oefenen zonder zwemvleugeltjes om.

Verder is het belangrijk dat ouders ook na het behalen van diploma’s met hun kind blijven zwemmen, we hebben bijvoorbeeld aquakids en er is elke vrijdagavond discozwemmen en regelmatig zijn er leuke activiteiten en evenementen in ons zwembad. Op die manier stimuleren we dat kinderen regelmatig blijven zwemmen en hun zwemvaardigheid vast houden.

We hebben een ontzettend leuk zwembad ook voor recreatief zwemmen. Ik nodig dan ook iedereen uit om eens de bandenglijbaan en onze hindernisbaan te komen uitproberen. Op woensdag (m.u.v. afzwemmomenten) en op zondag kun je van beiden gebruik maken.

Veel zwemplezier, Tineke!

De ABC zwemdiploma's

De ABC zwemdiploma’s

Low budget activiteiten met water

water

Dit jaar staat OBS De Meander in het teken van “water”. De Ouderpraat wil graag bij dit thema stilstaan! Daarom vindt je hier een aantal leuke activiteiten met water. Sommigen zijn echt voor een warme zomerdag, maar ook voor de komende koude dagen (brrrr) zijn er genoeg leuke dingen te doen met water. We wensen jullie veel plezier!

 • Flessenvoetbal -> vul plastic flessen voor de helft met water voor zoveel mensen als er meedoen aan het spel. Doe de dop niet op de fles. Het is de bedoeling om deze flessen met een bal om te schoppen/gooien. Degene waarvan de fles als eerste leeg is, is af.
 • Fruit/snoep happen uit een bak met water -> vul een bak met fruit of snoepjes (in een papiertje), doe daar water bovenop en de kinderen moeten het stuk fruit of snoep uit de bak water halen zonder hun handen te gebruiken!
 • Lekker zonnetje buiten maar net ietsje te koud om een heel zwembad op te zetten? Zet een paar emmers water in de tuin met plastic bekers e.d. en de kids vermaken zich prima!
 • Met siroop zelf waterijsjes maken en later natuurlijk opeten.
 • Is het vervelend weer buiten, koud en bibberig…. Lekker spelen in bad kan een feest zijn. Heb je geen bad…. Een paar emmers water in de douche is ook erg leuk!
 • Waterballonnetjes gooien blijft leuk!
 • Watergevecht op straat met een aantal buurkinderen en waterpistolen, leuk als de ouders ook meedoen!
 • Lekker sopje met badschuim/doucheschuim maken en neem samen een voetenbadje, relaxed een boekje erbij voorlezen, heeeeeeeeeeeeeeeerlijk!
 • Vul een grote bak met water, neem diverse voorwerpen en ga samen met je kind eens kijken wat er wel en niet kan blijven drijven.
 • Favoriete hobby van vele papa’s en kinderen, samen de auto wassen!
 • Voor de grotere kids -> samen met mama een leuk kleurtje in je haar wassen J
 • Maak samen eens een mooi schilderij met waterverf (voor de kleintjes)
 • Of voor de grotere kinderen…. Een mooi schilderij met aquarelverf
 • Voor de regenachtige dagen -> maak eens een regenmeter
 • Kook samen eens wat macaroni, kijk samen hoe de macaroni verandert van hard naar zacht. Hoe komt dat? Het water borrelt, wat betekent dat?
 • Ga samen naar het bos, zoek een mooie stok. Hang daar een stuk touw aan en een haakje. Zo heb je een hengel en kan je gaan vissen!

En dan nog een paar leuke tips van het web:

Groet, Daniëlle
Redactielid Ouderpraat

Water

water

Beste Ouderpraat-lezende-ouders,

De zomervakantie is weer voorbij; hopelijk een geslaagde (en dus niet in het water gevallen?). Voor velen een manier om weer boven water te komen na een drukke periode.  Wat betreft de bestemming voor de vakantie heeft u misschien wat water bij de wijn gedaan. Voor mensen die geen geld als water verdienen was er de moderne “staycation”, de “thuis-blijf-vakantie”. Bij wat verdere bestemmingen heeft u misschien een prachtige waterval mogen aanschouwen. Hoe dan ook en waar dan ook, u zult weer meer tijd hebben kunnen doorbrengen met elkaar. U zult vast hebben gerealiseerd dat   de kinderen wat betreft uiterlijk  als twee druppels water op elkaar lijken, maar in zo’n lange zomerperiode soms  als water en vuur zijn. Maar … na een boze bui zien ze al gauw weer de zon in het water schijnen! En bij het ontdekken van een ijscoman in de buurt loopt het water hen in de mond!

De redactie van de Ouderpraat heeft zich, onder het genot van een grote kan water met ijsblokjes en schijfjes citroen, gebogen over het Ouderpraatthema van dit schooljaar: WATER.

Van zwemlestips tot recepten, van behandelen van brandwonden tot liedjes, van schaatsen tot hygiëne , u zult zien dat bij al deze onderwerpen 1 overkoepelende term is : WATER.

Wij wensen u veel leesplezier dit schooljaar op de website van onze school onder het kopje Ouders > Ouderpraat.

Jolanda Bouwer
Natalie Dorrenboom
Jacqueline Duijvestijn
Danielle van der Steen

De Ramadan

Ramadan

In onze laatste “feestelijke” bijdrage vóór de zomervakantie willen we graag wat meer vertellen over de Ramadan. Latifa (mama van Zaïd) praat met ons mee….

De Ramadan

ramadanDatum: zaterdag 28 juni t/m maandag 28 juli 2014

De Ramadan is een speciale maand in de islamitische kalender, waarin tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.

Latifa: “De islamitische kalender telt ook 12 maanden, net als de Westerse kalender. Het moslimjaar telt 12 maanmaanden van afwisselend 29 en 30 dagen, in totaal 354 dagen. Hierdoor valt de Ramadan elk jaar zo’n elf dagen vroeger dan in het westers jaar van 365 dagen. Ramadan wordt ook wel de heilige maand genoemd. In deze maand is de koran aan onze profeet Mohammed (vzmh) geopenbaard.”

Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.

Latifa: “Wij persoonlijk ervaren de maand Ramadan als zuivering en dank aan Allah voor alles wat hij geschapen heeft. We staan meer stil bij de mensen die het minder hebben op deze aarde. Naar mijn idee is het hier redelijk geaccepteerd, maar onbegrip blijf je helaas behouden. Je stelt je in op de Ramadan en het is wel even wennen de eerste dagen. Op een gegeven moment is het normaal en wen je aan het patroon. Omdat je vast is het niet lastig om anderen te zien eten en drinken. In principe gaat het normale leven door en ervaren we dit juist als een sterkte om door te zetten. Wij zien het totaal niet als een gebrek aan respect.”

Start Ramadan

Latifa: “De Ramadan begint als twee moslimgeleerden (orthodoxe moslims) in Saudi-Arabië de maansikkel met het blote oog waarnemen. Het gaat er dus om dat de geleerden de maan zien en dat doorgeven aan alle moslims.”

Vanaf dat moment mogen volwassen moslims de gehele maand – tussen zonsopgang en zonsondergang – niet eten, drinken (dus ook geen water!), roken of seksuele omgang hebben. Als het donker is, na het breken van de vasten (de iftaar), is het feest.

Latifa: “Het verbreken van het vasten begint met het gebed dat plaats vindt in de moskee of thuis. Voor we met het eten en drinken beginnen zeggen we eerst een smeekbede op (Dua): De dorst is verdwenen, de aders zijn vochtig geworden en de beloning is vastgelegd met de wil van ALLAH. Daarna volgt het eten van dadels en drinken van melk. Daarna eten we lekkere gerechten. Bij de Marokkaanse bevolking mag de soep (harriera) niet ontbreken.”

Turken gaan, na het breken van de vasten, eerst uitgebreid dineren. Op het menu staan vaak linzensoep en sültac, een rijstpuddinkje. Daarna wijden ze zich aan het avondgebed.

Latifa: “Er zit dus een klein verschil tussen de Marokkaanse en Turkse moslims. Het verschil heeft puur met de verschillende keukens en de traditie/cultuur te maken. Bij ons staat ook elke dag de soep op het menu.”

Ramadan wordt gezien als de gezelligste maand van het jaar en geeft de vastenden een gevoel van verbondenheid. Kinderen beginnen rond hun tiende, twaalfde jaar af en toe een paar dagen mee te doen. Zwangere of zogende vrouwen, zieken en reizigers zijn vrijgesteld van vasten, maar moeten de gemiste dagen later wel inhalen.

Latifa: “Kinderen beginnen op deze leeftijd te vasten om alvast te wennen. Dit kan soms lastig zijn. Zo leert het kind om straks de hele maand te vasten. We stimuleren uiteraard om door te zetten en vol te houden. Wij ouders zijn het vasten gewend en vinden het helemaal niet lastig als zij dan weleens tussendoor eten.”

Ramadhan moebarak

Moslims begroeten elkaar voor en tijdens de Ramadan met ‘ramadhan moebarak’ of ‘ramadhan mabroek’, wat ‘gezegende Ramadan’ betekent. Omdat de Ramadan ieder jaar terugkeert, en door alle volwassenen gehouden wordt en zeer ingrijpend is voor het leven van alledag, maakt dit een zeer diepe indruk op de moslims.

Latifa: “Mensen wensen elkaar geluk met het volbrengen van de vastenmaand. Het is dus geen gelukkig nieuwjaar toewensen. In de islam is er namelijk ook een Nieuwjaarsdag. Alleen die valt op een andere dag dan 1 januari.”

Lailat ul Qadr

Lailat ul Qadr

Ouderpraatvraag aan Latifa: “Weet jij wat de hiernaast getoonde afbeelding betekent?

Latifa: “Ja, dit is de vers over 27-ste nacht van de Ramadan. Een speciale nacht tijdens de Ramadan. Op de 27-ste nacht van de Ramadan valt Lailat ul Qadr (Nacht van de beslissing). Het is de nacht van de openbaring van de koran aan de profeet Mohammed, ook wel genoemd ‘de waardevolle nacht’ of ‘nacht van de goddelijke beschikking’, soms ook vertaald als ‘nacht van goddelijke maat der dingen’. In deze nacht bracht de engel Jibrail de eerste openbaring van de heilige koran (het heilige boek van de moslims) over aan de profeet Mohammed.”

Suikerfeest (Id-al-Fitr / Turks: Şeker Bayramı)

Datum: dinsdag 29 t/m donderdag 31 juli 2014

suikerfeestDe Ramadan eindigt met het feest van het breken van de vasten, ook wel het Kleine Feest of Suikerfeest genoemd. Hierop wordt uitbundig gefeest en gegeten. Dit wordt gevierd op de 1ste dag van de tiende maand. Het exacte begin is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. De hier gegeven datum is de datum van de volle dag. Het Suikerfeest begint op de dag ervoor bij zonsondergang.

Latifa: “Op het Suikerfeest gaan we in nette kleding naar de moskee om het gebed te bidden. Vervolgens gaan we op familiebezoek en zien we kennissen en vrienden. We feliciteren elkaar met het beëindigen van de vastenmaand. We eten samen en nemen dan allerlei lekkere zoete koekjes. Er is dan ook snoepgoed voor de kinderen. De meeste scholen houden gelukkig rekening met het Suikerfeest. Je kan de Ramadan het beste vergelijken met het Christendom. Daarin is er ook een vastenperiode. Het einde van die periode is Pasen.”

Latifa, dankjewel voor jouw leuke en duidelijke bijdrage! Hieronder volgt nog een een recept van zoete Marokkaanse koekjes:

Amandelbriouates

Amandelbriouates

Amandelbriouates

Ingrediënten: -250 gram amandelen -100 gram fijne suiker – 50 gram boter -halve koffielepel kaneel -snufje Arabische gom in poedervorm -1 eetlepel oranjebloesemwater -24plakken filo/pastilladeeg -1 eidooier -olie om te frituren -500 gram honing eventuele decoratie -50 gram gefrituurde en gehakte amandelen

Bereiding:
Giet kokend water over de amandelen, en haal het velletje eraf en droog ze met een schone theedoek. Hak de amandelen fijn in een mixer samen met de suiker. Voeg 1 eetlepel boter, kaneel, Arabische gom en oranjebloesemwater toe aan dit mengsel. Meng alles met je handen door elkaar en maak er kleine balletjes van. snijd de deegplakjes in lange repen, vet iedere reep met gesmolten boter in en leg een balletje amandelspijs op de reep deeg. Vouw het deeg in de vorm van een driehoek om de spijs heen door het deeg rechts over links en daarna links over rechts te vouwen en plak het laatste stuk van de deeggreep vast met eigeel. Bak de briouates aan beide kanten in heet frituurvet en dompel de briouates daarna in de honing. Laat ze uitlekken en decoreer de briouates met de fijn gehakte amandelen.

Moederdag / vaderdag

"moederdag", door Loesje

“moederdag”, door Loesje

Moederdag en Vaderdag liggen alweer een poosje achter ons. Hopelijk zijn alle mama’s en papa’s weer even goed in het zonnetje gezet door hun kind(eren). Maar, waar komen deze feestdagen nou eigenlijk vandaan? De Ouderpraat zocht het uit.

Wisten jullie dat…

 • we bij de oude Grieken de eerste sporen vinden van een speciale Moederdagviering in de lenteriten ter ere van Rhea, de Moeder der Goden?
 • Moederdag, in de huidige vormgeving, eerst is ontstaan en pas later Vaderdag?
 • beide dagen, zoals we ze nu kennen, zijn overgewaaid uit de Verenigde Staten?

Anna Jarvis nam in Amerika het initiatief tot de huidige moederdagviering. Om het gedachtegoed, ‘memorial mothers day for mothers living and dead’, van haar moeder te eren, koos zij als datum voor deze Moederdag de tweede zondag in mei (de eerste zondag na het overlijden van haar eigen moeder op 9 mei 1905).

En wisten jullie ook dat:

 • vaderdag

  vaderdag

  de Amerikaanse Sonora Louise Smart Dodd aan het begin van de vorige eeuw veel moeite heeft gedaan om een dag in het leven te roepen die alle vaders zouden eren voor al hun werk?

 • zij dit deed omdat haar vader als alleenstaande, 6 kinderen heeft groot gebracht na het overlijden van haar moeder (bij de geboorte van de jongste)?
 • het idee van Vaderdag langer tijd nodig heeft gehad om geaccepteerd te worden dan Moederdag? (Het idee dat moeder wel eens een dagje geen “moeder” dingen hoefde te doen was makkelijker geïntroduceerd, dan dat vader nu eens een dagje geen “vader” dingen hoefde te doen, gezien de emancipatie toen nog niet zover was als nu.)
 • de huidige viering, pas echt in de jaren ’70 is groot geworden in Nederland?
 • er wereldwijd verschillende datums zijn voor de viering van Moederdag en dat de oorsprong daarvan ligt in de religieuze achtergrond?
 • je op Wikipedia een heel schema kunt vinden over welk land op welke datum Moederdag viert?
 • je op de website www.beleven.org ook meer leuke weetjes kunt vinden over vaderdag en moederdag?

Nieuw bij de ouderpraat redactie

Jolanda Bouwer
Jolanda Bouwer

Jolanda Bouwer

Hallo allemaal, mijn naam is Jolanda Bower en ik mag mij sinds kort lid van de redactie noemen. Ik ben getrouwd met Martin en moeder van William, Gabriel, Caitlin en Sophie. Wat mijn precieze rol wordt binnen de Ouderpraat zal in de loop van de tijd nog duidelijk moeten worden maar ik heb er zin in.

Groetjes, Jolanda

Pinksteren

pinkstervoorstelling

Na Pasen en Hemelvaart kunnen we natuurlijk de Pinksteren niet achterwege laten. Dus daarom deze week in de Ouderpraat: Pinksteren.

pinkstervoorstelling

religieuze pinkstervoorstelling met de duif en vurige
tongen boven de apostelen en maria

Na Jezus’ Hemelvaart zaten de apostelen samen met Maria weer bijeen op Sjavoeot, het joodse Wekenfeest zeven weken na Pesach (Pasen). Plotseling was er een gedruis alsof er een hevige wind opstak; er verschenen vurige tongen boven ieders hoofd en ongewild begonnen de apostelen in diverse talen te spreken over de wonderbare werken van de Heer. Deze gebeurtenis staat bekend als de uitstorting van de Heilige Geest, en staat al sinds de vierde eeuw op de christelijke kalender. De datum werd naar analogie van het joodse Wekenfeest bepaald op de vijftigste dag van Pasen – pentèkostos in het Grieks, vandaar: Pinksteren. In Vlaanderen spreekt men wel van Sinksen, een verbastering van het oud-Franse Sinquiesme, waarin eveneens vijftig zit.

In Europa was Pinksteren vooral in de Middeleeuwen een groot feest. In kerken werden duiven losgelaten, blaadjes van pioenrozen werden over de gelovigen uitgestrooid en er werd op klaroenen geblazen. Later is het belang van het feest tijdens diverse concilies (kerkvergaderingen) teruggebracht. In het begin was in de Heilige Geestweek (voorafgaand aan Pinksteren) alle arbeid verboden, vanaf 813 werd dat beperkt tot het begin van die week, terwijl in 1414 alleen de eerste, tweede en derde pinksterdag als rustdagen werden aangemerkt. De Synode van Dordrecht van 1618 haalde daar nog een dag af, al zou op enkele plaatsen de derde dag overleven…

Hoewel Pinksteren met twee dagen nog steeds een belangrijk kerkelijk feest was, hechtte ook de katholieke Kerk er minder gewicht aan door slechts de eerste dag ‘verplicht’ te verklaren. Dit had uiteraard zijn weerslag op de intensiteit van de viering. Pinksteren werd voor velen een wat onbestemd festijn, waaraan uiteenlopende evenementen werden gekoppeld, zoals schuttersfeesten, bedevaarten, processies en kermissen. Verder kent Pinksteren nog steeds enkele restanten van gebruiken die behoorden tot een groot voorjaarsfeest, dat rond Pasen en begin mei zijn climax had.

Waar komt “als Pasen en Pinksteren op één dag vallen” vandaan?

Wie zegt dat iets zal gebeuren “als Pasen en Pinksteren op één dag vallen”, bedoelt dat iets nooit zal gebeuren. Van Dale geeft de variant als Pasen op een vrijdag valt – ook dat betekent ‘nooit’, want Eerste Paasdag valt altijd op een zondag. Een synoniem van deze uitdrukking is “met sint-juttemis”.

Het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale vermeldt: “Pasen is het feest ter nagedachtenis aan de kruisiging en opstanding van Jezus en valt – afhankelijk van de maanstand – in maart of april. Pinksteren, het feest waarop de uitstorting van de Heilige Geest wordt gevierd, is vijftig dagen ná Pasen. Het is dus uitgesloten dat beide feesten op één dag vallen en in het verlengde daarvan betekent de uitdrukking ‘nooit’.”

Meikoningin of Pinksterbruid?

pinksterbruid

optocht met pinksterbruid in Schermerhorn

Wat elders de Meikoningin was, was in het oosten de Pinksterbruid en in het westen de Pinksterbloem. Oorspronkelijk waren dit de mooiste meisjes van het dorp of de buurt. De meisjes werden gekroond en met bloemen en sieraden getooid. Andere meisjes droegen haar rond op een burrie of hielden versierde bogen over haar heen tijdens een optocht. In veel plaatsen werd ook een bruiloftskroon over de straat gehangen, die als een tolboom naar beneden viel als iemand eronderdoor wilde lopen zonder te betalen. Het geheel ging gepaard met uitbundige zang en dans.

In de meeste plaatsen verdwenen Pinksterbruiden, net als Meikoninginnen, in de negentiende eeuw.

Lokale feesten

In de Zaanstreek is Pinksterdrie een herinnering aan de overwinning op de Spanjaarden aldaar in 1574. In Purmerend werd dan traditioneel een Bokkiesmarkt gehouden, waarop de bok werd gekocht die het grasveldje bij veel huizen moest korthouden. Maar dankzij de opkomst van grasmaaiers is die markt inmiddels vervangen door een Bokkiesdag, een kroegentocht per fiets waarbij Bockbier wordt geschonken. En op Walcheren gold Pinkster Drie als een dag waarop boerenknechten met paarden in de weer mochten gaan. Scheepswerf De Schelde, lange tijd de grootste werkgever op het eiland, haakte daarop in en vandaar dat dan het Ringrijden zijn hoogtepunt vindt.

In Borne, waar sinds 1980 vanuit meerdere wijken groepjes van tien tot vijftien meisjes van vijf jaar en ouder op Pinksterdag in optocht naar het centrum trekken om daar te dansen, heeft elk groepje nog wel een apart bruidje dat onder bogen loopt, zij wordt Rosa genoemd.

pinksterkroon

de pinksterkroon van Deventer

Een originele vorm van lokale folklore is de Deventer Pinksterkroon. In Deventer bestond, net als elders, de gewoonte om kronen boven de straat te hangen, om er tol mee te kunnen heffen. Vanwege de ‘insolenties’ (brutaalheden) die daarbij bedreven werden, verbood de stedelijke overheid in 1679 de kronen. Volgens de historicus Marc Wingens hebben de stadsbewoners daarop de pinksterkroon vervangen door meibomen. Maar toen in 1704 ook die bomen werden verboden, omdat het bomenbestand erdoor werd aangetast, richtten de bewoners als alternatief staken van zes tot tien meter op, die werden omhangen met hoepels en papieren slingers. Tegenwoordig fungeert de kroon niet meer als gelegenheid voor jongens en meisjes om met elkaar kennis te maken, maar wel wordt er op eerste en tweede Pinksterdag nog steeds de Pinsterkroon gevierd.

Pinkpop

pinkpop

pinkpop 2014

Pinkpop (samentrekking van “Pinksteren” en “popfestival”) wordt al sinds 1970 tijdens Pinksteren georganiseerd en is daarmee het langstlopende jaarlijks terugkerende festival ter wereld. In de loop der jaren is het festival uitgegroeid tot een evenement met meer dan 70.000 bezoekers over het hele weekend. Elk jaar treden er vele verschillende nationale en internationale artiesten en bands op. Dit jaar staan er ook weer een aantal grote namen op het podium, zoals The Rolling Stones, Metallica, John Mayer, Editors, Arctic MonkeysEd Sheeran, Stromae en The Scene.

Hemelvaartsdag

hemelvaartsdag

Zoals jullie inmiddels al van de Ouderpraat gewend zijn, willen we graag meer vertellen over een komende feestdag. Dit keer: Hemelvaartsdag.

de hemelvaart

de hemelvaart

Donderdag 29 mei 2014 is het weer Hemelvaartsdag (Latijn: Ascensio Domini). Op deze, van oorsprong Christelijke, feestdag wordt met een kerkdienst herdacht dat Jezus naar de hemel is gegaan. In de bijbel staat hierover dat Jezus voor de ogen van zijn leerlingen wordt opgenomen en dat hij aan hun zicht onttrokken worden door een grote wolk. Hemelvaartsdag is onderdeel van de paascyclus. Het is de veertigste dag na Jezus’ opstanding uit het graf en tien dagen voor Pinksteren. Deze dag valt altijd op donderdag.

In veel landen (waaronder Nederland) is Hemelvaartsdag een algemeen erkende feestdag en zijn we dus allemaal vrij J. In een aantal andere landen (bijvoorbeeld Hongarije, Italië, Polen, Portugal en Spanje) viert men de Hemelvaart op de zondag zeven dagen voor Pinksteren.

Dauwtrappen

dauwtrappen

dauwtrappen

Vroeger stond men op Hemelvaartsdag al voor dag en dauw om drie uur ’s nachts op. Men ging zingend met blote voeten door het gras lopen. Hoe oud de traditie van het dauwtrappen precies is, is niet bekend. Vermoed wordt dat het gebruik terug gaat tot de Germaanse tijd. Volgens het volksgeloof uit die tijd had de dauw, vooral op bepaalde dagen, een magische en genezende kracht. Het ‘dauwtrappen’ was waarschijnlijk één van de Meifeesten van de Germanen. In die periode van het jaar vierden de Germanen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Dauwtrappen is tegenwoordig vooral in het oosten van het land een traditie. Maar opstaan bij zonsopgang is er meestal niet meer bij. Wel wordt er gewandeld of gefietst.

Processies

processieIn België trekken rond Hemelvaartsdag nog steeds op tal van plaatsen processies rond. Zoals in Brugge, waar jaarlijks de Heilig-Bloedprocessie plaats vindt. Deze processie herdenkt al meer dan acht eeuwen de aankomst in de stad van een vaas met enkele druppels van het bloed van Jezus. Het is een religieuze optocht die bestaat uit een lange stoet van grote praalwagens, waarop scènes uit het Oude en het Nieuwe Testament uitgebeeld worden, en honderden figuranten.

Evenementen

treinIn veel plaatsen in Nederland worden jaarlijks terugkerende evenementen georganiseerd zoals het Breda Jazz Festival, Dauwpop in Hellendoorn, Het Nederlands jongleerfestival en verschillende boekenmarkten, jaarmarkten en braderieën. Daarnaast organiseert Staatsbosbeheer vaak traditionele dauwtrap excursies in de vrije natuur. De ANWB heeft Hemelvaartsdag omgedoopt tot de Nationale Stoomtreindag. Dit houdt in dat de vele stoomtreinen en stoomtreinmusea die Nederland rijk is iets bijzonders organiseren voor die dag.

Natuurlijk zijn de kinderen van de Meander vrij op Hemelvaartsdag (en de dag erna). Maar zoals je hierboven kunt lezen, is er genoeg te doen. Wij wensen jullie fijne dagen, en veel plezier!

Groeten namens de Ouderpraat,

Natalie Dorrenboom

Pasen! Maar wat vier je dan eigenlijk?

Fokke en Sukke

Aswoensdag

Fokke & Sukke JohannespassionAswoensdag is een katholieke traditie en het begin van de zogenaamde veertigdagentijd (van carnaval tot Pasen). De tijd van Aswoensdag tot Stille zaterdag is de vastentijd en bedraagt eigenlijk zesenveertig dagen. De zondagen worden echter niet mee geteld, zodoende worden er veertig dagen geteld.
De priester tekent op deze dag een kruisje van as op het hoofd van de gelovigen, terwijl hij de volgende woorden uitspreekt: ‘Gedenk, mens, dat gij stof zijt en tot stof zult gij wederkeren.’ As is het teken van berouw.

Witte donderdag (17 april 2014)

Witte Donderdag is de dag voor Goede Vrijdag. Op deze dag wordt het laatste Avondmaal herdacht. Hier hield Jezus het Paschamaal met zijn discipelen. Het was de gewoonte om voor de maaltijd de voeten te wassen, dit werd door een slaaf gedaan. Deze keer was er echter geen slaaf, en niemand van de discipelen wilde het doen. Daarom verlaagt Jezus Zich en wast ieders voeten. Hij gaf hen de opdracht om elkaar in alles bij te staan. Judas vertrok daarna om Hem te verraden voor dertig zilverlingen. In de hof van Getsemane werd Jezus gevangengenomen.

fokke& sukke - argentinieDe Katholieken bedekken deze dag de beelden en altaren met een wit kleed (na de dienst wordt het door paars vervangen). De liturgische kleur is wit, de liturgie omvat de voetwassing van twaalf gelovigen door de priester. Dit symboliseert de voetwassing van de discipelen door Jezus. Vanuit de kerk staat wit voor goed, vreugdevol en heilig. Men zingt het Gloria en onderwijl luiden de klokken onophoudelijk. Daarna zwijgen de klokken tot Pasen.

Ook op deze dag spreekt de paus het “urbi et orbi” uit, boetelingen worden weer tot de kerk toegelaten en gevangenen krijgen kwijtschelding van hun straf.

Goede vrijdag (18 april 2014)

Op deze dag wordt in kerkdiensten de kruisiging van Jezus herdacht. Hij nam de schulden van ons op zich. Drie dagen later stond hij op uit zijn graf. De klokken luiden voor aanvang van de dienst niet, als teken van rouw. Goede Vrijdag wordt goed genoemd omdat de christenen geloven dat Christus’ vrijwillige dood betekende dat God zich om het menselijk lijden bekommerde en het zelf op zich nam. Belijdende rooms-katholieken eten op deze dag geen vlees.
fokke & sukke - pontius

Stille Zaterdag (19 april 2014)

De laatste dag van de vastentijd breekt aan. Men herdenkt de dag dat Jezus lichaam in het graf lag. Dit is een sobere dag in de Katholieke kerk. Die leert dat Jezus op deze dag is nedergedaald in de hel. De versieringen in de kerk zijn weg, de klokken zwijgen.

Pasen (20 – 21 april 2014)

De oorsprong van de Christelijke paasviering ligt in de joodse liturgie, die voor de Joden heel belangrijk is vanwege de herdenking van de bevrijding uit Egypte. Het is de tocht door het water en de woestijn naar het beloofde land.

Met het Christelijke Pasen vieren de Christenen dat Jezus is opgestaan uit de dood (op de derde dag na zijn kruisiging). Het wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente (op z’n vroegst 22 maart) en maandag (vandaar dat de termen Paaszondag en Paasmaandag ook wel gebruikt worden). Op paaszaterdag is er ’s nachts een paaswake. Er worden dan kinderen gedoopt en ook wordt de paaskaars aangestoken. Dit is een teken, dat de donkere tijd is afgelopen en dat het licht komt. Deze kaars brandt tot en met Hemelvaartsdag (40 dagen na Pasen, dit jaar op 29 mei) bij de belangrijke feestelijke plechtigheden in de kerk.

Paashaas

De paashaas heeft niets met dit Bijbelse verhaal te maken. Konijnen en hazen zijn al lange tijd symbool voor vruchtbaarheid. De vruchtbare haas is een teken van de lente, wanneer in de natuur nieuw leven ontstaat. Heidenen brandden paasvuren om de demonen te verjagen. Ook is het waarschijnlijk dat hier de paaseieren vandaan komen. De Germanen zouden eieren verstoppen in de akkers, om deze vruchtbaar te maken.fokke & sukke - mladic

Perzisch Nieuwjaar oftewel….. Norooz

Persisch Nieuw Jaar

Een warm welkom thuis bij Frogh (moeder van Niki, groep 2B en Sahar, groep 5), met een kopje koffie en chocolaatjes! Heerlijk. We gaan het hebben over het Perzisch Nieuwjaar.

Frogh Eskandari

Frogh Eskandari

Norooz (Perzisch: نوروز), betekenis: [De] nieuwe dag (andere transliteraties: Nowruz, Nowrouz, Nooruz, Noroez, Nevruz, Navruz, Nauroz of Nawroz) is het Perzisch nieuwjaars- en voorjaarsfeest. Het feest wordt op of rond 21 maart wordt gevierd.

Iran

Iran

Het feest wordt in onder meer Iran (Perzië), Azerbeidzjan en Afghanistan gevierd op de dag van de lentenachtevening, als de zon pal boven de evenaar staat. In Europa is dat het begin van de lente. In de genoemde landen is Norooz het grootste feest van het jaar. Het is de dag dat mensen nieuwe kleren aantrekken, lekkere hapjes eten, bij elkaar op bezoek gaan en cadeautjes weggeven (met name geld). Het is een feest waarvoor de huizen grondig worden schoongemaakt en versierd met bloemen, slingers en allerlei mooie voorwerpen.

Norooz betekent de terugkeer van de zon en van het licht. Het betekent een nieuw begin, net als het nieuwjaarsfeest op 1 januari in Europa. En net als oudjaarsdag vaak wordt gebruikt om het afgelopen jaar te herdenken, wordt ook de tijd voor Norooz gebruikt om te denken aan de overledenen. Norooz is daarom meer dan een nieuwjaarsfeest; het is ook een moment van loutering en verzoening, van dood en leven, en van de hoop op een nieuw begin en een beter leven.

Vuurspringen

Vuurspringen

Rondom Norooz bestaan verschillende festiviteiten. Het springen over zeven vuren een aantal dagen vóór Norooz (om precies te zijn is dit altijd de laatste dinsdag vóór Norooz, het tijdstip is hierin niet van belang) is er één van. Door het springen over de vuren laat men de stress en teleurstelling in het vuur achter en geeft het vuur de energie aan degene die erover springt. Ook de feesten van Norooz zelf en het vieren van Siezda Bedar (dertiende dag) zijn onderdelen daarvan.

 
In de aanloop naar Norooz viert men een soort Valentijnsdag op 7 februari. Het doel hiervan is om de vrouwen te verwennen zodat zij in de loop naar Norooz het huis schoon kunnen maken en kunnen koken. Een schoon huis weert de kwade en slechte dingen van het leven. Dit jaar valt Norooz op 20 maart 2014 om 17.57.07 uur. Kijk maar eens op http://www.7seen.com, dan zie je de countdown! Frogh weet nog goed dat er met Norooz 2013 sneeuw lag in Nederland… wat was dat een teleurstelling!

Haft Sin

Tijdens Norooz zijn in de huizen de Haft Sin te vinden. Haft Sin betekent letterlijk “de zeven s’en”. Zeven is een heilig getal in veel volken en culturen. Door de eeuwen heen is het de gewoonte om met Norooz zeven voorwerpen in huis te hebben die met de Perzische letter Sin beginnen. Deze worden vaak op een tafel gelegd/gezet. De voorwerpen zijn:

 • Sebzeh – tarwe-, gerst– of linzespruiten, groeiend in een schaal – staat voor wedergeboorte
 • Semenu – een zoete pudding gemaakt van tarwekiemen – staat voor overvloed
 • Sinjed – het gedroogde zoete fruit van de oleasterboom – staat voor liefde
 • Sir – knoflook – staat voor genezing
 • Sib – appels – staat voor schoonheid en gezondheid
 • Sumak – sumakbessen – staat voor (de kleur van) zonsopkomst
 • Sirke – azijn – staat voor leeftijd en geduld
Haft Sin

Haft Sin

Op de tafel zijn nog meer symbolische zaken te vinden. Zo worden er munten neergelegd voor voorspoed en rijkdom, een mand met beschilderde eieren voor vruchtbaarheid, een sinaasappel (de aarde) in een schaal met water (het heelal), een goudvis in een kom als symbool van het leven. Ook staat er een spiegel, als symbool (die het licht – dat als heilig wordt beschouwd – reflecteert en vermenigvuldigt), met aan weerszijden een brandende kaars voor ieder kind in de familie. De kaarsen representeren geluk.

 

Hadji Firoez

Hadji Firoez

Hadji Firoez is de traditionele boodschapper met het zwarte gezicht die het Noroozseizoen aankondigt. Al weken voor het eind van het jaar zwerft hij in zijn rode kostuum door de straten. Als Hadji Firoez vermomde, zwart geschminkte troubadours met felgekleurde satijnen kleren lopen zingend en dansend door de straten, met tamboerijnen, drums en trompetten, om vreugde en het nieuws van het komende nieuwe jaar te verspreiden. Eigenlijk een soort Zwarte Piet die we in de Nederlandse cultuur kennen. Amoo Norooz is de wijze man die kadootjes geeft, veelal in de vorm van geld. Deze wijze man lijkt op de Sinterklaas die we in Nederland kennen. Leuk om zo weer overeenkomsten te vinden tussen twee culturen!

Op de dertiende dag van het nieuwe jaar (Siezda Bedar) gaat men met de hele familie naar buiten om daar te picknicken. Men is van mening dat het ongeluk brengt om die dag thuis te zijn. Het liefst wordt dat gedaan met groepen familie en vrienden. Frogh en haar gezin zijn dan vaak te vinden in Doornse Gat in Doorn waar het dan een feestelijke boel is met eten, drinken en gezelligheid.

Dit interview is mede mogelijk gemaakt door Frogh, Niki en Sahar. En Wikipedia!

De Familie Eskandari

De Familie Eskandari

Carnaval

Carnaval

“Mien waar is mijn feestneus gebleven?”

Het is weer Carnaval. Een feest dat het einde van de winter en het begin van de vasten voor Pasen aankondigt. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond – de Vastenavond. Om middernacht vangt de vastentijd aan van 40 dagen tot Pasen.

De Prins en zijn Raad van Elf nemen even het gezag van de gemeente over. Plaatsnamen met name in de provincies Noord-Brabant en Limburg krijgen tijdelijk een andere naam. Maar ook hier: Amersfoort wordt tijdelijk Trekkersgat.

In de optocht wordt de gemeentelijke politiek en alles wat is mis gegaan in het afgelopen jaar in de streektaal op de hak genomen. Carnavalsvierders nemen een andere identiteit aan. Mogelijk is dit ‘omkeringsritueel’ overgenomen van de Sarurnalia – het Romeinse feest, waarbij de meesters en slaven van plaats verwisselden.

Geschiedenis

In de 14e en 15e eeuw verschijnt de blauwe scheepswagen. Dit is een schip op wielen, dat tijdens Carnaval door de stad wordt getrokken.

Vanaf de 16e eeuw probeert men Carnaval te verbieden: de protestanten, omdat het een katholiek feest zou zijn; de katholieken, omdat de uitwassen ervan niet stroken met het geloof en de lokale overheden, omdat ze bang zijn voor overlast. Maar de mensen blijven het vieren. In de 17e en 18e eeuw is dit vaak binnenshuis als Vastenavond bijeenkomsten.

Carnaval

Carnaval

Tegen de helft van de 19e eeuw waait een beschaafde manier van Carnaval vieren over vanuit Duitsland. Naar voorbeeld van Keulen (1823) wordt een carnavalsvereniging opgericht, die het Carnaval organiseert. Dit gebeurt naar een model ontleend aan het Venetiaans Carnaval. Hierbij wordt een Prins gekozen, die aan het hoofd van de Raad van Elf staat. De bekendmaking van dit college gebeurt op 11 november om elf minuten over elf. Elf is het gekken getal, het getal der zotheid. En op 11 november – Sint Maarten – begon vroeger de winterperiode. Voordeel van deze ‘moderne’ manier van Carnaval vieren is dat de chaos voortaan een georganiseerde chaos is. Hierbij doen de narren, dansmarietjes, tonpraters, de optocht met praalwagens en de groet Alaaf hun intrede.

Maar in de 19 eeuw zijn het verkleed en gemaskerd over straat lopen en het straatcarnaval nog verboden. Carnavalsvieringen vinden in danszalen en besloten bijeenkomsten plaats. Pas in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw en vooral na de Tweede Wereldoorlog komt de stroom van carnavalsverenigingen echt op gang.  In de jaren zestig is de grote doorbraak in het aantal carnavalisten. In deze tijd ziet de (protest)generatie in het feest een symbool van persoonlijke vrijheid en democratie.

CarnavalTegenwoordig is Carnaval een uitlaatklep waarbij iedereen gelijk is. Het verstevigt de onderlinge banden tussen de (vierende) inwoners en bevestigt de plaatselijke identiteit. Carnaval is dus een beweeglijk, veelkleurig en plaatselijk gebeuren dat ieder jaar niet onopgemerkt voorbij gaat. Een feest dat sommigen zo aantrekt, terwijl het anderen uitermate ergert.

Term

De term Carnaval duikt voor het eerst op in Italië in 965, in een passage uit een acte van Subiaco. ‘Carne levare’ als tijdsaanduiding, de dagen waarop mensen hun pacht moesten betalen. In het kerk latijn betekent ‘carne levare’ (later’ carnevale’ = vaarwel vlees) zich onthouden van vlees tijdens de vastentijd.

Maar de term kan ook van de ‘carrus navalis’ een scheepswagen, afgeleid zijn. Dit schip op wielen duikt al op in de Babylonische, Egyptische, Griekse en Romeinse geschiedenis. Ook in allerlei Indo-Europese mythen komt deze cultische scheepswagen voor, waarin een godheid zich te land verplaatste ter bevordering van de vruchtbaarheid.

De (Germaanse) term ‘carnaval’ treffen we in 1673 pas voor het eerst aan in het tijdschrift Hollandse Mercurius.

Maskers

Carnavalsmasker

Carnavalsmasker

Carnavalsmasker

Carnavalsmasker

Het meest kenmerkend is de maskerade en het het daarmee vaak gepaard gaande verkleden. De maskerade is ouder dan Carnaval, een ‘heidens’ gebruik. Maskers zijn, zoals ook tatoeëringen en gezichtsbeschilderingen, aspecten van een symbolische taal, die uitvoerders en de toeschouwers verondersteld worden te begrijpen. Door zich te verkleden kruipt de carnavalsvierder in een andere huid en kan zich anders dan anders gedragen.

In de carnavalsoptocht (‘cavalcade’) kunnen de deelnemers naar buiten treden,  zich manifesteren. Dit is het wezen van het feest van Carnaval. De overdaad aan eten en drinken grijpt terug op vruchtbaarheidgebruiken: het aanreiken van offers aan de goden of de zielen van voorouders. Dit als voorbode op een overvloedige oogst.

Wat wij nu kunnen waarnemen van Carnaval is een naklank van een veel rijkere traditie. Ieder tijdperk heeft zijn stempel op het Carnaval gedrukt. Zo is het Carnaval steeds een afspiegeling van de eigen tijdgeest; van de Oudheid via de Middeleeuwen naar het nu.

Namens de Ouderpraat,
Marjolein van Harmelen

Valentijnsdag

Valentijnsdag

Valentijnsdag kennen we allemaal als de dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten. Op deze dag kun je ook een (anonieme) kaart sturen naar iemand die je (stiekem ;-) leuk vindt.

Over het ontstaan van Valentijnsdag doen verschillende verhalen de ronde. In de meeste gevallen wordt de oorsprong gezocht in het oude Rome. Zo was bijvoorbeeld 14 Februari de dag van de Godin Juno. Zij was de koningin van alle goden en godinnen en de beschermheilige van vrouwen en het huwelijk. Op het festival dat een dag na haar feest begon, werden Romeinse jongens en meisjes door middel van een soort loting samengebracht. Dit festival zou de voorloper zijn van het latere Valentijnsfeest.

Priester Valentijn

Priester Valentijn

Priester Valentijn

Een andere legende gaat over de Romeinse priester Valentijn. Hij leefde in een tijd waarin de Romeinen een zware strijd met de Goten uitvochten. Volgens de overlevering bestond er in die tijd een keizerlijke wet die het soldaten verbood om te trouwen. Keizer Claudius II geloofde namelijk dat vrijgezellen eerder bereid waren te sterven op het slagveld.
Valentijn zou echter in het geheim toch soldaten hebben gehuwd, omdat hij van mening was dat liefde alles overwon. Toen de keizer dit ontdekte, liet hij de geestelijke op 14 februari 269 executeren, en zo werd Valentijn een martelaar voor de liefde. De kans is echter groot dat dit verhaal er pas later is bij verzonnen, want het enige bekende biografische feit van Valentijn is zijn sterfdatum.

Het is niet zeker of de priester één en dezelfde was als de Valentijn die wordt genoemd in een ander verhaal. Deze christelijke priester werd vervolgd, gevangen genomen en gemarteld vanwege zijn geloof. Ondanks deze martelingen genas hij de dochter van zijn bewaker van blindheid. Op 14 februari werd hij onthoofd. Die ochtend stuurde hij het meisje nog een liefdesbriefje dat hij ondertekende met ‘jouw Valentijn’.

Valentijn in de literatuur

Het Valentijnsfeest van de romantische liefde, zoals dat tegenwoordig gevierd wordt, dankt zijn ontstaan aan de Engelse dichter Geoffrey Chaucer die in zijn gedicht Parliament of Fowls (1380-1382)[4] deze versregels schreef: For this was on seynt Volantynys day Whan euery bryd comyth there to chese his make’ (Want dit was op Sint-Valentijnsdag Als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen’).

De termen ‘Valentijn’ en ‘Valentijnsdag’ deden daarna al snel intrede in de romantische literatuur. Zo zong het personage Ophelia in het toneelstuk Hamlet (1600-1601) van Shakespeare:

To-morrow is Saint Valentine’s day,
All in the morning betime,
And I a maid at your window,
To be your Valentine.

Anonieme liefdesverklaring

Liefdesverklaring

Liefdesverklaring

Aan het begin van de 19e eeuw werd het, door de prijsdaling in het versturen van post, voortaan voor iedereen betaalbaar om een kaartje te verzenden. Met name in het streng Victoriaanse Engeland koos men ervoor om dit anoniem te doen, zodat men ondanks de sociale nadruk op kuisheid toch een passievolle liefdesverklaring op kon stellen. Rond 1840 verspreidde de Europese traditie zich ook naar de Verenigde Staten, waar het al snel uitgroeide tot één van de belangrijkste feestdagen.

In 1847 was in Boston de eerste massaproductie van Valentijnskaarten. Sindsdien is de rol van de commercie rondom Valentijnsdag sterk toegenomen. Onder andere chocoladefabrikanten, bloementelers en de diamantindustrie zetten in de tweede helft van de twintigste eeuw grootschalige reclamecampagnes op, zodat naast de traditionele kaarten ook hun producten in verband werden gebracht met de traditie. Verder verschoof de nadruk van Valentijnsdag steeds meer van anonieme liefdesverklaringen naar liefde in het algemeen, zodat er meer mensen bij de feestdag betrokken konden worden.

Chinees nieuw jaar

Chinese lantaarns

Op 31 januari is het Chinees Nieuwjaar begonnen (ook wel bekend als het Lentefestival of Lentefeest). Dit wordt gevierd op de eerste dag tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Niet alleen in China en Taiwan, maar ook in vele Chinatowns in de wereld wordt het gevierd. In Nederland zijn er grote feesten in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

Chinese Draak

Chinese Draak

De oorsprong van het Chinees Nieuwjaar ligt al in de tijd van de Shang Dynastie (1600 BC–1100 voor Christus). Een belangrijke rol in het feest is weggelegd voor Nian. Volgens legenden was Nian (“Nyehn”) een mens-etend prooidier in het oude China, die ongemerkt huizen kon binnendringen. Al gauw leerde men dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en de mensen verdreven hem met explosies, vuurwerk, en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het Lantaarnfestival, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar. Tijdens de nieuwjaarsperiode bezoekt men familie, vrienden en/of kennissen in de buurt of in hun jiaxiang (geboortedorp). Ook gaat men vaak samen eten.

Jaar van het Paard

Jaar van het Paard

Jaar van het Paard

2014 is het Jaar van het Paard. Het paard is het edelste dier uit de Chinese dierenriem. Het is volgens de Chinese traditie elegant, loyaal, vriendelijk en bezield. Het Paard is meestal populair en aantrekkelijk, en een geboren gastheer of -vrouw. Paarden houden van bijeenkomsten en kunnen anderen in beweging zetten en inspireren. Ze worden gezien als eerlijk en direct. Ze hebben echter ook een fel temperament, en kunnen slecht geheimen bewaren.

Personen geboren in het jaar van het paard zijn veelal politicus, uitvinder, kunstenaar, ingenieur, journalist, verkoper. Zij zijn zeer geschikt om grote dingen in het leven te verwezenlijken.